Se solicită dezbaterea în regim de urgenţă a actului normativ "Legea mamelor"

on . . Accesări: 4393

Semnatarii propunerii legislative pentru modificarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului, act normativ cunoscut şi sub denumirea de "Legea mamelor", al cărui iniţiator este vicepreşedintele PIN Lavinia ªandru, au trimis o scrisoare preşedinţilor celor două camere ale Parlamentului prin care solicită dezbaterea şi adoptarea legii în regim de urgenţă. În scrisoarea trimisă preşedintelui Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, şi preşedintelui Senatului, Nicolae Văcăroiu, se precizează că proiectul se referă la posibilitatea ca indemnizaţia acordată lunar pentru perioada de concediu postnatal să fie calculată, la opţiunea beneficiarului, în funcţie de nivelul veniturilor acestuia.
 "Măsura solicitată de noi încurajează atât familiile cu venituri mici, cât şi familiile cu venituri medii şi peste medie", se arată în textul scrisorii. Documentul subliniază că ordonanţa aflată acum în vigoare, care prevede acordarea unei indemnizaţii în cuantum de 600 de lei, "nu respectă în totalitate principiul echităţii sociale, descurajând familiile care au ajuns, prin prisma studiilor şi a eforturilor, la un nivel de salarizare mai mare decât ajutorul oferit de stat pentru concediul postnatal". Legea mamelor a fost postată deja pe un site de petiţii şi, până acum, 22.581 de persoane şi-au manifestat susţinerea, semnăturile acestora fiind anexate scrisorii.
 În încheierea documentului, semnatarii proiectului reamintesc că România se confruntă cu probleme majore în ceea ce priveşte sporul negativ al populaţiei: "Evaluările de specialitate arată că perspectivele sunt sumbre, în lipsa unei strategii şi a unor măsuri care să stimuleze natalitatea. Propunerea noastră reprezintă o astfel de măsură, punctuală şi probabil insuficientă, dar necesară".
 Esenţa modificării propusă de această lege vizează posibilitatea ca, părintele care intră în concediu post natal să poată beneficia, opţional, de o indemnizaţie în cuantum de 85% din media veniturilor realizate în ultimele 12 luni. "Noi ne dorim ca acest proiect să devină lege şi să se aplice de la 1 ianuarie 2008", a explicat Lavinia ªandru, iar Lia Olguţa Vasilescu (PRM) a reamintit că a mai existat o tentativă eşuată de legiferare a unui asemenea proiect. "În România, toate femeile de succes şi de carieră ezită să aibă un copil, aceasta fiind, deocamdată, şi situaţia mea. Este esenţial să încurajăm natalitatea şi în rândul celor care sunt mai bine poziţionate social", a spus Vasilescu, în timp ce Ecaterina Andronescu (PSD) a insistat pe ideea că actul normativ contribuie esenţial la creşterea posibilităţilor părinţilor de a acorda o educaţie timpurie copiilor. Reprezentanta UDMR Ilona Szabo s-a angajat să-şi convingă colegii bărbaţi să dea un vot pozitiv actului normativ, iar Dacian Sârbu (PSD) a subliniat că a semnat "cu toată convingerea" această propunere legislativă, "ultima în calitate de membru în Parlamentul României". /Rompres/

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!